Tenisový loket

08.08.2010 18:52

     Co to vlastně je? Jak vzniká? Jak mu předejít? A jak ho léčit?

     Malá česká encyklopedie uvádí strohou definici:  ,,Tenisový loket je bolestivý syndrom v krajině zevního kondylu pažní kosti. Velmi často se vyskytuje u hráčů tenisu. Bolesti vznikající postupně jsou v pozdějších stadiích tak silné, že postižený není vůbec schopen určitých pohybů 

(otočit vypínačem, udržet hrnek knihu apod.).“

     Tenisový loket není infekční onemocnění tenistů, jak by se mohl někdo domnívat. Není to ani zánět, jak bychom mohli soudit podle jeho latinského názvu Epicondylitis humeri. Označuje se tak bolestivý úpon svalu předloktí v různém stadiu – od svalové bolesti až po nenapravitelné změny tkání svalu, svalových pochev a úponů šlach v oblasti zevního lokte. Velmi často je tenisový loket předstupněm obtíží s krční páteří. Tyto obtíže si může přivodit každý, kdo přetěžuje horní končetinu, ruku a předloktí. Zejména druhy sportu jako je např. tenis, squash, badminton, ale také hokej, sportovní střelba z pistole. Ovšem tenisový loket můžete získat i na pracovišti. Pokud sedíte  u počítače a vaše pracoviště není dobře uspořádané (nevhodná výška monitoru anebo klávesnice, špatně umístěná myš), máte na problémy s loktem a krční páteří zaděláno.

 

Jak tenisovému lokti předejít?

     V první řadě neváhejte investovat do trenéra. Trenér vás naučí správné technice úderu, upozorní vás včas na správnou práci nohou a ukáže vám, jak cíleně zlepšit fyzickou kondici pro vámi zvolený kondiční sport. Trenér nebo zkušený prodavač ve specializované prodejně vám pomohou s výběr

em rakety, jež se nejlépe hodí pro vaši hru. Rozcvička, zahřátí a pár minut strečinku před zápasem jsou samozřejmě také součástí prevence, která vám pomůže nadlouho si udržet herní pohodu.

A když už to bolí?

     Bolest se objevila, zvolte proto rychlé a účinné prostředky.

Led. Na bolestivé místo aplikujte 10 minut pytlík ledu nebo zmražené zeleniny. Na některých sportovištích mají připravené speciální hot-cold packy. U méně rozvinutých stavů je úleva okamžitá a rychlá. Pokud chcete použít chlad ve spreji, dejte si pozor, abyste nepřekročil maximální dobu aplikace.

Páry tekutého dusíku. Používají se při teplotě - 166°C. Zchlazení jde až do hloubky k úponu svalu a díky nízké teplotě je léčivé a účinné. Při použití v rámci první pomoci mezi sety však vyžaduje přítomnost lékaře specialisty v blízkosti kurtů.

Co dělat v čtrnáctidenním období klidu?

Navštivte vysokoškolsky vzdělaného rehabilitačního lékaře, sportovního lékaře anebo fyzioterapeuta. Vyšetří vám nejen kloub a přilehlé svaly, ale ověří také, jak jsou na tom ve vztahu k ostatním částem těla, hlavně k ramennímu pletenci a krční páteři. Určí, zda je dostačující lokální léčba lokte s cíleným cvičením, které by mělo upravit vzniklou svalovou nerovnováhu.

Místní léčba. Existují dva druhy mastí s protizánětlivým a zklidňujícím účinkem. Jeden druh obsahuje účinnou látku na bázi nesteroidních analgetik, která by měla proniknout až do svalu (Molilat, Mobilizin, Dolgit, Voltaren, Emulgel, Etogel). Plného léčebného účinku dosáhnete, když budete bolestivé místo a sval mazat každé 3-4 hodiny. Jinak využijete pouze krátkodobě zklidňující efekt. Druhý typ mastí je vhodný pouze jako doplňková léčba (Ketazon, Heparoid, Viprosal). Obsahují byliny, které jsou schopné bolestivé místo krátkodobě zchladit. Dají se používat i k místním masážím.

Obklady. Patří k lokální léčbě. Nejvýhodnější je Piessnitzův, kdy mokrý obklad překryjeme suchou látkou nebo ručníkem. Obvykle ponecháváme 2

 hodiny. Máte-li čas a chcete léčbu zintenzivnit, můžete opakovat několikrát denně.

Opich lokálním anestetikem. Provede vám ho lékař specialista (použijte například Mesocain v koncentraci 0,5%). Tlumí bolest a současně zlepšuje vlastnosti podrážděných tkání. Podle zvážení lékaře je možno opich opakovat. Opich steroidem (Kenalog, Di-prophos) má význam pouze pro urychlení léčby. Navíc může působit negativně na sval i vazy loketního kloubu, a proto není příliš vhodný.

Ortéza. Je zařízení návlekového typu, které znemožní plný pohyb v kloubu. Doporučuje se hlavně u poúrazových stavů – u běžného tenisového lokte nemá její použití smysl.

Neoprenový návlek. Je vhodný doplněk léčby. Nemůže ovšem nahradit léčení. Používání neoprenového návleku zmírní pocit bolesti a umožní hrát. Nezmění však místní poměry kolem lokte, protože mechanické přetížení trvá a následky se mohou přenést z lokte na předloktí a na zápěstí.

Elastická bandáž Thermo-ripp se záporným elektrickým polem od firmy Koelbel vytváří pro kloub a sval biologické klima, ve kterém dochází k proteplení a odvodu vlhkosti z povrchu kůže. Při styku s pokožkou bandáž vyvíjí záporné elektrické pole, které zasahuje hluboko do kloubů. Značně umírňuje bolesti lokte a urychluje léčbu.

Masáže. Pokud je váš loket velmi bolestivý, je masáž nevhodná. Zkušení masér však může použít techniky na bázi akupresury, které sice bolí, ale pomohou vám. V situaci již probíhající a úspěšné léčby jsou masáže jejím velmi vhodným doplňkem.

Léky. V podobě tablet nebo injekcí do svalu působí na celý organismus, zmírňují nepříjemný pocit bolesti, ale neléčí. Pomohou vám přežít akutní potíže, ale neřeší váš problém.

Elektroléčba. Její různé formy hradí naše zdravotní pojišťovny. V případě, kdy ji lékař indikuje jako doplněk léčby, může mít smysl.

Akupunktura. Vynikající doplněk léčby. Uvolní svalové přepětí, její působení umožní ekonomičtější rozcvičení a urychlí léčbu. Není však všemocná – nemůže změnit svalovou nerovnováhu a vztahy mezi klouby. Sníží však jejich negativní dopad.

Chiropraxe. Tento léčebný obor a oblasti jemu podobné (osteopatie, manuální a myoskeletální medicína či technika naprapathy) jen výjimečně mohou s úspěchem léčit přímo oblast lokte. Mohou však významně pomoci řešit vztahy svalů lokte, předloktí, ramene a šíje a biomechanické následky těchto vztahů v oblasti krční páteře. Umožní pak zvýšit účinek místní léčby lokte.